fredag 30 mars 2018

Det torra landet




Jag har recenserat äventyret Det torra landet, som är skrivet till rollspelet Western. För den som inte kan eller vill titta på videoklippet så finns texten nedan.

Det torra landet


Det torra landet är ett äventyr till bordsrollspelet Western som även var konventscenario på GothCon år 2016. Därefter har det kommit ut i tryckt form. Det är gjort av Tove och Anders Gillbring, med Lukas Thelin som given illustratör. Äventyret är tänkt att spelas med de sex färdigskrivna rollpersoner som medföljer äventyret, men det ska gå ganska lätt att modifiera det till andra och/eller något färre rollpersoner.

Handlingen utspelar sig i Alabama sommaren 1876, och i huvudsak Scott County, som är ett ganska speciellt område på så vis att där sedan ett år tillbaka råder ett alkoholförbud. Det röstades nämligen igenom av countyt invånare efter en stark kampanj av den starkt övertygade nykteristen Prudence Clearwater och hennes make Montgomery. Med förbudet är inte uppskattat av alla, och det kan hävas nu ett år senare, då en ny omröstning ska hållas. Det göras ska i samband med amerikanska självständighetsdagen som många medborgare säkerligen vill fira med ett glas eller två.

Good Times MacGee är en man som försörjer sig på sprithandel, varför han aktigt jobbar för att det lokala spritförbudet ska upphävas, och han tar till mer eller mindre schysta metoder för att lyckas. Han har också utlyst en tävling, en kapplöpning där det gäller att vara först med att smuggla in några tunnor sprit till Scott Countys residensstad Waldron, senast till 4 juli. Så MacGee kan bli populärare och rikare än någonsin.

Det är i denna tävling som rollpersonerna ska ställa upp, och sannolikt så i samma lag. De kommer ha möjlighet att välja olika vägar till Waldron, vilket kommer att påverka vilka händelser som sker efter vägen som mer eller mindre kommer att sakta ner dem.

Det torra landet har ett fint och tydligt upplägg. Här finns plats för mycket variation. Även om det det finns tydligt beskrivna spår i äventyret så kan dessa fort ändras, så fort rollpersonerna hittar på andra lösningar eller vägar kring uppkomna hinder. Så som jag tycker det ska vara.

De färdiga rollpersonerna är välskrivna och inspirerande. Alla har de sina egenheter som gör dem spännande på sina egna sätt. De flesta har även mycket personliga motiv till att ställa upp i kapplöpningen till Waldron.

Till scenariot följer det även några fina hjälpmedel i form av lösa ark i styvt papper. Det är ett par kartor och illustrationer på viktiga spelledarpersoner och diverse händelser, vilka med fördel klipps ut till att presenteras för spelarna då det blir rätt tillfälle för det. Både kartor och bilder håller gediget hög klass, såsom Åskfågelns gjort under en lång tid.

Sammanfattning

Det torra landet är en utmärkt produkt till Western. Det är både dramaturgiskt och textmässigt bra utfört. Thelins illustrationer är minst lika bra på att bidra med stämningen till scenariot. Utan tveksamhet kallar jag “Det torra landet” för en kvalitetsprodukt och ser emot den gång då jag själv ska få tillfälle att spelleda det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar